NKS
 

Kastelen

Nederlandse bezittingen in Spanje

·········································································································································

Onderstaand wordt achtergrondinformatie verstrekt over Spaanse kastelen en bijzondere historische woningen die in Nederlands eigedom zijn. Van deze kastelen staat steeds een foto (in volgorde) hiernaast. De contactgegevens treft u aan op de pagina 'links' en foto's op 'images'.

Castell d'Emporda | Hotel - Restaurant

Het bekendste kasteel in Spanje dat eigendom is van een Nederlander is ongetwijfeld 'Castell d' Emporda'. Dit kasteel, gelegen in Catalonië (met als hoofdstad Barcelona) en waar één van 's werelds meest extravagante schilders Salvador Dalí ooit zijn zinnen op had gezet, is eigendom van de Nederlander Albert Diks. Gekocht als een 'bijna-ruïne' heeft hij daar een fenomaal hotel-restaurant complex van gemaakt dat vele nationale en internationale prijzen heeft gewonnen. Wij advisren u om persoonlijk een bezoek te brengen aan dit stukje Nederlandse trots in Spanje.

Sierra del Cabeso d'Or | Landgoed - Kasteel | Te koop onder voorwaarden

Het kasteel genaamd Cabesa d'Or is gelegen op het gelijknamige betoverende landgoed van maar liefst 300 hectare gelegen nabij Allicante. Het landgoed - waarop u kunt verdwalen - beschikt naast het kasteel (dat in renovatie is) over verspreid gelegen woningen, natuurgebieden, jachtgebieden, een landelijk wegennetwerk, eigen wijngaarden, fantastische uitzichten, enz, enz. De eigenaar, die tevens landgoederen in Nederland (Wassenaar) en Zwitserland bezit, verkiest op de achtergrond en anoniem te blijven. Het landgoed is te koop onder voorwaarde dat de belangstellende het landgoed in stand houdt. Voor nadere informaie kunt u de NKS benaderen of de de website zoals die op de pagina 'links' wordt vermeld.

Vil.la Torre Nova | Een kleinschalig resort nabij Barccelona voor genot en rust

Een interessante geschiedenis: de eigenaar van het kasteel Torre de Claramunt (het 'torenkasteel van Claramunt', oorspronkelijk een toren, later uitgebouwd) had twee zonen. Aan de oudste werd het kasteel nagelaten. De jongere zoon liet vervolgens een 'concurrerende villa/kasteel' bouwen (Torre 'Nova' de Claramunt, de 'nieuwe' (!) toonaangevende woning van Claramunt) met frontaal uitzicht op het ouderlijk kasteel. Beide gebouwen bestaan nog steeds en hebben zo dagelijks visueel contact. Het oorspronkelijke kasteel wordt nog steeds bewoond door de (adelijke) nakomelingen. Het nieuwe gebouw is thans het trotse eigendom vande Nederlanders Geert en Jacqueline van Heijingen die dit hebben gerenoveerd tot een prachtig resort, slechts 60 km van Barcelona, doch wat volledig in de natuur en landelijke omgeving opgaat. Een bezoek waard! U zult vriendelijk worden ontvangen en een prachtige rondleiding en uitleg krijgen.

La Miana | Hostal met prachtige kasteelruïne | Te koop

Wat kunnen Nederlanders het toch treffen: de bescheiden creatieve Nederlander Frans Engelhard kocht in de jaren '70 een vervallen afgelegen -doch grote- woning (een parochie, behorende bij het naastgelegen dorpskerkje) die hij in de loop der jaren prachtig heeft gerenoveerd. Later kocht hij een aangrenzend landgoed met een heuvel - 75 meter van de masia - waar enkele stenen van een oud kasteeltje te vinden waren. Frans besloot te gaan graven, en wat bleek: er kwamen de funderingen, begane grond, muren, indeling en resten van een kasteel van nog voor 1.000 na Christus tevoorschijn. Een werkelijk uniek bezit! De afmetingen bedragen circa 20 bij 20 meter en de hoogte van de bewaarde structuur tot vijf meter. Het met zorg en goed uitgraven van dit kasteel kan als het levenswerk van Frans worden beschouwd. Thans, ruim 30 jaar na de start van zijn avontuur, lijkt het moment te zijn aangebroken om het stokje over te dragen (er zijn inmiddels ook de rsten van een oude toren gelokaliseerd). Informatie kunt u opvragen bij het NKS.

Castell Dusfort

Castell Dusfort is een feodaal kasteel(tje) dat voornamelijk een regionale funktie had. Het is gelegen op de top van een heuvel - van het dorp Dusfort, dat zo werd genoemd toen de gelijknamige familie in de 13e eeuw intrek nam in het kasteelttje - van waar een relatief groot gebied gecontroleerd kon worden.. Er zijn restanten van de oude verdedigingsmuur bewaard gebleven. De eerste documentatie stamt van 1.040 na Chr. Dit is de periode waarin de hogere adel in de omgeving kastelen bouwden die de verdedigingslinie van die tijd tegen de Moren vormden. In de loop der eeuwen hebben er vele verbouwingen plaatsgevonden. Het huidige kasteelhuis dateert grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Er zijn enkele oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven (waaronder een deel van de verdedigingsmuur en een ark/gewelf). De huidige eigenaar heeft de aanbouwen uit de 20ste eeuw laten verwijderen om zo de oorspronkelijke vormen weer tot zijn recht te laten komen. Zie voor meer informatie www.dusfort.eu.

 

 

Castell d'Emporda - Toren en Terras - 's avonds

Cabeso d'Or - El Castillo

Toore Nova - Vooraanzicht

La Miana - uitzicht op La Miana

Dusfort - Vooraanzicht

 

 

 

 

 

Logo NKAS

Nederlandse Kastelen Kring Spanje